Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor 2023


Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) a participat și anul acesta la Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor (#EURegionsWeek), cel mai mare forum anual dedicat politicii de coeziune, organizat de Comitetul European al Regiunilor şi DG Regio – Comisia Europeană, derulat în perioada 9-12 octombrie 2023.

După ediţiile speciale online, cauzate de pandemia Covid-19, anul acesta sesiunile au avut loc doar fizic, la Bruxelles. Reprezentanţi ai administraţiilor regiunilor și orașelor, autorităţilor de management, experți și reprezentanți ai mediului universitar şi de afaceri, au avut ocazia să facă schimb de bune practici și cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale și urbane. Au fost aproape 300 de sesiuni sub forma atelierelor, dezbaterilor participatorii/politice, expoziţii, degustări, parteneriate regionale, evenimente ale instituţiilor UE. Având moto-ul Regiuni înfloritoare, Europa mai puternică, #EURegionsWeek 2023 s-a concentrat pe următoarele șase subiecte tematice:

  • Regiuni în tranziție post-industrială
  • Reținerea talentului pentru creșterea regională
  • Centrele urbane mici și mijlocii ce stimulează creșterea
  • Înlăturarea barierelor în calea cooperării transfrontaliere
  • Schimbarea energiei locale pentru securitate și sustenabilitate
  • Promovarea inovației sociale

Evenimente organizate de ADRBI:

  • Atelierul Small and mid-size urban centre planning for community involvement - best practices, în data de 12 octombrie 2023, orele 11:30-14:30, derulat la SQUARE - Brussels Convention Centre, sala The Arc, în parteneriat cu Primăria Districtului Şişli din Istanbul şi Asociaţia Măgurele Science Park. https://europa.eu/regions-and-cities/programme/2023/sessions/2391

        Agenda

Programul Operaţional Regional 2014-2020 a oferit o serie de oportunități care să răspundă nevoilor comunităţilor, dar care au întărit şi capacitatea administrativă a instituţiilor beneficiare, ce le ajută pentru dezvoltarea de noi contacte şi bune practici. Acest atelier a oferit un schimb de experienţă privind strategii și soluții ce pot fi aplicate în multe alte regiuni și orașe.

Regiunea București-Ilfov este cea mai dezvoltată din România. Se confruntă cu multe probleme în ceea ce privește densitatea populației, transport, număr sau mașini, poluare, dar se bucură şi de multe oportunități datorită celui mai mare centru universitar, număr de IMM-uri, administrație centrală etc. Multe proiecte au fost posibile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, accesat cu precădere de administraţiile publice. La acest stand, am prezentat câteva proiecte REGIO prin materiale video, inclusiv unul VR 360 și alte materiale de promovare pregătite de Asociaţia Măgurele Science Park.

Update:

 Participanţii s-au putut bucura de discuţii directe cu reprezentanţii instituţiilor europene, regionale, de cercetare ş.a. prezente la standurile expoziţionale, la ateliere şi evenimente de tip agora, la sesiunile plenare, precum şi la momentele cultural-artistice susţinute cu ocazia preşedinţiei spaniole a Consiliului UE.

#EURegionsWeek rămâne un spaţiu de dezbatere, cooperare, colaborare, schimb de experienţă între nivelurile european, central, regional, local, fiind încurajată de către Comisia Europeană, Comitetul European al Regiunilor implicarea autorităţilor locale, regionale în viitoare evenimente, pentru a putea transmite mesaje şi a găsi cele mai bune soluţii pentru nevoile cetăţenilor, pentru a promova tradiţii, obiceiuri sau produse de indicaţie geografică. 


Galerie foto