3 iunie 2022 - Tur ghidat in Parcul Natural Vacaresti - prima arie naturala urbana din Romania - eveniment partener EU Green Week


DG Environment a Comisiei Europene organizează în perioada 30 mai-05 iunie 2022 Săptămâna Verde a UE (#EUGreenWeek) - un apel de acţiuni care să tragă semnale de alarmă asupra poluării şi să promoveze susţinerea unui mediu curat. Ediția de anul acesta are ca tematică European Green Deal - strategia de creștere durabilă și transformatoare a UE pentru o Europă eficientă din punct de vedere al resurselor și neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Regiunea București-Ilfov, cea mai dezvoltată și dinamică regiune a României, se confruntă și cu multe probleme de trafic, poluare și calitatea aerului. Activitățile economice și aglomerarea urbană generează o serie de aspecte care necesită abordări din ce în ce mai riguroase pentru creșterea spațiului verde și a calității vieții cetățenilor. 

Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” - Facultatea de Urbanism - Secția Amenajarea și Planificarea Peisajului şi Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti s-au alăturat acestui demers european şi au organizat, în data de 3 iunie 2022, o întâlnire cu studenţii în Parcul Natural Văcăreşti, cu scopul de conștientizare a tinerilor în trei aspecte importante ale transformării mediului: biodiversitatea, poluarea zero și economia circulară. Evenimentul a fost înscris şi acceptat în programul oficial #EUGreenWeek.

Reprezentanţii ADRBI le-au vorbit studenţilor despre instituţie, exemple de proiecte Regio 2014-2020 - amenajarea de spatii verzi, parcuri, eficienţa energetică a clădirilor publice şi rezidenţiale, precum şi despre noile priorităţi pentru o regiune mai verde, care vor putea fi implementate prin Regio 2021-2027 Bucureşti-Ilfov. De asemenea, s-au distribuit materiale promoţionale Regio. 

Dezvoltarea urbană are nevoie de o abordare transdisciplinară, aspectele de mediu prezentate de specialişti fiind indispensabile în amenajările teritoriale. Concluziile rezultate arată că viaţa florei şi faunei din ariile verzi, parcuri, au nevoie de interconectare, nefiind suficiente doar insule de spaţiu verde.

 

În prezent se derulează pentru Parcul Natural Bucureşti o cercetare coordonată de Universitatea din București, prin Scoala de Studii Universitare Doctorale în Domeniul Ecologie, în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești. Prin intermediul unui chestionar se propune identificarea şi evaluarea beneficiilor pe care le oferă vizitatorilor Parcul Natural Văcărești, plecând de la locurile preferate ale vizitatorilor parcului. Vă invităm să vizitaţi parcul şi să contribuiţi la viitorul său.


Galerie foto