05 iunie 2018 Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile


Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) din cadrul Secretariatului General al Guvernului şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADR-BI) au organizat în data de 5 iunie 2018 evenimentul Lansarea dezbaterii publice privind Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României. Acesta se înscrie în suita de evenimente din toată Europa, în cadrul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile.

Evenimentul a avut loc la sediul Guvernului României, reunind reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, precum şi reprezentanţi ai Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Sud-Est, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia.

De asemenea, la dezbateri au participat şi alţi factori interesaţi.

Având în vedere că ziua de 05 iunie este Ziua Mondială a Mediului, aspectele de mediu ale dezvoltării durabile au fost accentuate în cadrul evenimentului.

NB: În cadrul Summitului Națiunilor Unite din septembrie 2015, liderii de la nivel global au adoptat cele 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030. Acestea reprezintă obiective globale, aplicabile tuturor statelor, care au misiunea de a depune toate eforturile pentru eradicarea tuturor formelor de sărăcie, de a lupta împotriva inegalităților și de a combate schimbările climatice.

România și-a asumat responsabilitatea de a stabili cadrul național necesar pentru atingerea celor 17 ODD. În acest context, DDD coordonează proiectul de revizuire a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă (SNDD). Se dorește adoptarea unui document programatic ce corelează schimbarea de paradigmă la nivel global, în domeniul dezvoltării durabile, cu prioritățile și contextul național, la orizontul de timp 2030.

Menţionăm că în intervalul noiembrie 2017 şi aprilie 2018 DDD a organizat seminarii consultative în fiecare regiune a ţării pentru revizuirea SNDD unde au participat activ agenţiile pentru dezvoltare regională. La aceste evenimente au fost invitate instituţiile descentralizate, autoritățile locale, sfera academică, mediul privat și organizațiile societății civile.

 

Mesajul Secretarului General ONU de Ziua Internaţională a Mediului - 05 iunie 2018:

António Guterres (UN Secretary-General) on World Environment Day 2018 (5 June)

 


Galerie foto