MDRAPFE a lansat in consultare 3 contracte-standard de achizitie publica pentru obiective de investitii


Trei modele de contracte de achiziţie publică, pentru investiţii finanţate din fonduri publice, se află în consultare publică până la data de 8 iunie a.c., pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE). Este vorba despre un proiect de hotărâre de Guvern, care privește condiţiile contractuale generale şi specifice pentru proiectare, pentru execuţie, respectiv pentru proiectare și execuţie.

Cei interesați au posibilitatea de a transmite propuneri în scris, pe e-mail, la adresa iulia.matei@mdrap.ro, prin poștă (Bd. Libertăţii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Bucureşti – Direcţia Generală Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Afaceri Europene), sau pe fax, la numărul 0372.114.569.

După aprobarea lor, versiunea finală pentru aceste tipuri de contracte ar urma să fie utilizată atât în cadrul investițiilor finanțate din fonduri publice naționale, cât și din fonduri europene.

Utilizarea la nivel național a unor modele-tip de contract are beneficiul că va conduce la o practică unitară în domeniul investițiilor pentru toate autoritățile contractante. Un alt avantaj este acela că va asigura lucrări de bună calitate pentru sectorul public. Astfel, se pune baza pentru a implementa lucrări publice în bune condiţii, prin eliminarea acelor forme de contract cu deficiențe, neclare sau incomplete, care ar genera dificultăţi în derularea contractelor, incertitudine contractuală şi legală, blocaje şi întârzieri. Totodată, se asigură competiţia efectivă în etapa de achiziție, prin evitarea acelor tipuri de condiţii contractuale dezechilibrate, care descurajează antreprenorii serioşi să participe la licitaţii. Tot astăzi, 29 mai a.c., proiectul de act normativ a fost trimis spre consultare structurilor asociative reprezentative ale administrației publice. Etapa de consultare are ca obiectiv colectarea propunerilor pentru o eventuală îmbunătățire a proiectului de act normativ.

Mai multe detalii